Syrien

Wikipedia

الجمهوريّة العربيّة السّوريّة
Al-Jumhuriya al-`Arabiya as-Suriya
Syriens flagga
(Flaggan) (Statsvapnet)
Syrien på världskartan
Nationellt motto: inget
Officiellt språk arabiska
Huvudstad Damaskus
President Bashar al-Assad
Area
 - totalt
 - % vatten
rankad 86:a
185 180 km²
0,06%
Folkmängd
 - totalt
befolkningstäthet
 - inv/km²
rankad 55:e
18 881 361
rankad 76:e
100,2
Självständighet
 - deklarerad
 - erkänd
från Nationernas förbund
17 april 1946
Valuta syriskt pund
Tidszon UTC +2
Nationalsång Homat el Diyar
Landskod SY
Landsnummer 963

Syrien är en stat i Mellanöstern. Landets huvudstad är Damaskus.

Innehåll

[redigera] Historia

Området för dagens Syrien har en lång historia. Det var i tidig och tät kontakt med de omgivande civilisationerna i Egypten och Mesopotamien. Ofta var området bara en del av omkringliggande rikens imperier, men exempel på inhemska och inflytelserika statsbildningar finns även. Berömda är till exempel stadsstaterna i Aleppo, Ebla, Ugarit och Mari. Landet har, på grund av sitt geografiska läge, alltid varit en knutpunkt för olika kulturer och genom sin strategiska position har det i äldre tider lockat många erövrare och upprepade gånger varit utsatt för invasioner av främmande folk. Sidenvägen som ledde genom Syrien skapade kontakter med Centralasien och Kina. Damaskus var det segerrika arabisk-muslimska umayyadrikets centrum, varifrån arabernas inflytande sträckte sig ända till Indien, området vid Persiska viken, Nordafrika och Spanien. Många av korstågens slag ägde rum på Syriens nuvarande mark.

[redigera] Det moderna Syrien

Det moderna Syrien saknar band till de äldre statsbildningarna och är en arabstat som bildades vid delningen av det Osmanska riket efter första världskriget och blev 1922 ett franskt NF-mandat. Syrien blev självständigt 1946.

Under andra halvan av 1950-talet blev Baathpartiet den starkaste politiska kraften i Syrien, och de kombinerade arabnationalism med socialism. Syrien ingick i union med Egypten mellan 1958-1961. Man skrev under avtal om ekonomiskt och militärt samarbete med Sovjetunionen. Efter en militärkupp 1963 förstatligades stora delar av näringslivet och en jordreform genomfördes.

En ny regering 1966 stärkte ytterligare banden till Sovjetunionen, något som bibehölls sedan Hafez al-Assad tagit makten 1970. Sedan al-Assad avlidit 2000 efterträddes han av sin son.

Syrien förlorade Golanhöjderna till Israel i sexdagarskriget. Kravet att detta område ska återlämnas har flera gånger utgjort stötestenen vid informella fredsförhandlingar där Israel och Syrien varit inblandade.

Landet har utvecklats teknologiskt genom att köpa högteknologiska varor till landet. Det mesta av dessa används av syriska armén. Armén har också köpt in högteknologiska vapen och flera sovjetiska stridsflygplan av typerna MiG-29 och MiG-33. Den syriska armén är en av de större i Mellanöstern. Ungefär 100 flygplatser finns för både militära och civila ändamål. Syrien använder 5,9 % av landets BNP till militära ändamål (uppskattning 2005).

[redigera] Geografi

Syriens karta
Syriens karta

Syrien är beläget i den östra änden av medelhavet med en cirka 200 kilometer lång kuststräcka. Syrien gränsar mot Libanon i väst, Turkiet i norr, Irak i öst, Jordanien i söder och Israel i sydväst. Landet har en omväxlande natur med berg, hav, öken, snötäckta berg och mycket grönska.

Städer: Damaskus, Aleppo, Homs, Latakia, Hama, Tartous, Kamishly, Sweida, Deir Ezzor, ar-Raqqa, al-Hasakeh, Quneitra, Iblib, Dar'a.

[redigera] Demografi

Syrien hade år 2003 cirka 19 miljoner invånare. 85 procent av befolkningen är syrier (en blandning av semiter och indoeuropeiska folk); 10 procent är kurder. Syriens befolkning består av 90% muslimer – varav 70% sunniter och 20% övriga islamska riktningar, inklusive alawiter, shiiter och druser – och 10% kristna. Det finns också en liten andel judar som talar hebreiska.

Arabiska är det officiella språket. Många syrier med högre utbildning talar också språk som engelska, franska, spanska, italienska, vanligen engelska och franska. Dessutom bodde det 1998 cirka 33 000 människor på det av Israel ockuperade området Golanhöjderna, varav cirka 14 000 israeliska bosättare (med hebreiska som modersmål) och 16 000 är druser.[1][2]

[redigera] Politik

Syrien är officiellt en republik. Staten styrs av Bashar al-Assad som är ledare för Baathpartiet.

[redigera] Ekonomi

Syriens ekonomi växte uppskattningsvis med 2,9 % under 2006, främst genom tillväxt i petroleum- och jordbrukssektorerna, som tillsammans motsvarar hälften av BNP. Genom högre priser på råolja ökade inkomsterna trots sjunkande utvinning och export av petroleumprodukter. Det syriska pundet stärktes med 7 % under 2006. Regeringen har genomfört smärre ekonomiska reformer under de senaste åren, däribland lägre låneräntor, öppnandet av privata banker, reformera de olika officiella växelkurserna samt minskandet av subsidier av några konsumtionsvaror, däribland bensin och cement.

Trots dessa reformer har statsmakten fortfarande stort inflytande över ekonomin. Olösta problem inför framtiden är sjunkande oljeutvinning, låg investeringstakt och hög arbetslöshet. Bristen på färskvatten väntas förvärras genom ökad jordbruksproduktion, en ökande befolkning, utbyggnad av industrin och miljöförstöring.[3]

[redigera] Naturresurser

Petroleum, naturgas, fosfat, krom, mineraler, järn, salter, marmor, gips och vattenkraft.

[redigera] Provinser

Syrien har fjorton muhafazat (singular: muhafazah).

 1. Damaskus
 2. Rif Dimashq
 3. Quneitra
 4. Dara
 5. As-Suwayda
 6. Homs
 7. Tartous
 1. Latakia
 2. Hama
 3. Idlib
 4. Aleppo
 5. Ar-Raqqah
 6. Dayr az-Zawr
 7. Al-Hasakah

[redigera] Turism

Turismen i Syrien har blivit en mycket viktig inkomstkälla. Turisterna i Syrien har ökat så kraftigt att staten stiftat nya lagar som tillåter utländska investeringar i turistbranschen. Staten delade ut tillstånd för ett trettiotal platser i Syrien åt utländska investerare i april 2005 för att möta turistboomen. Antalet investerare ökade till ett tusental fram till juni 2006.

Turistnäringen baserar sig på landets historia och kultur, sol och bad, shopping, backpacking, bergsklättring, vintersporter, öken, storstad, med mera. Turismminister är Saadalla Agha Qala.

[redigera] Kultur

[redigera] Helgdagar

Datum Namn Lokalt Namn Iakttagelser
1 januari Nyårsdagen -  
8 mars 8 mars-revolutionen - -
21 mars Mors dag - -
17 april Självständighetsdagen - Firar självständighet från Vichyregimen
1 maj Arbetardagen - -
5 maj Martyrdagen - -
25 december Jul - -
Datum följer den islamiska kalendern
Dhul Hijja 10 Eid al-Adha - -
Shawwal 1 Eid al-Fitr - -
Rabi`-ul-Awwal 12 Mawlid - Muhammeds födelsedag

[redigera] Se även

[redigera] Externa länkar

[redigera] Referenser

 1. ^ damascus-online.com
 2. ^ Tiscali Reference
 3. ^ CIA World Factbook
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org../../../s/y/r/Syrien.html